Egerben tartotta idén az Országos Magyar Bányászati és Kohászati Egyesület az éves küldöttgyűlését, amelyet immár 105. alkalommal rendeztek meg a szakma képviselői. Egyúttal a hétvégén a három ősi szakma (bányász, kohász, erdész) találkozójára is sor került, amely 10 éves múltra tekint vissza.

A pénteki eseményekről csak közvetett módon tudok nyilatkozni - ami nem volt más, mint ünnepélyes megnyitó, táncmulatság, és természetesen nótázás – mivel csak másnap délelőtt érkeztem a történelmi városba a dorogi bányász delegáció részeként. Az adomákból és az élcekből így is kijutott bőven, amely kifejezetten jókedvre derített az út során, így gyorsan repült az idő, és elsők között érkeztünk az EGER Hotelbe. Gyors regisztráció, pogácsa, kávé, frissítő, beszélgetés. Aztán szépen lassan meg-megérkezett a helyi kemény mag is, akiknek szemmel láthatóan korán volt még, de hamar elvegyültek az az aufos, grubenes tömegben…

A küldöttgyűlés pontosan kezdődött, és a napirendnek megfelelően először a nemzeti himnusz csendült fel az ajkakról, majd Dr. Nagy Lajos, az egyesület elnöke röviden köszöntette a résztvevőket és a meghívott díszvendégeket. Később pedig „röviden” összefoglalta az elmúlt év tapasztalatait. Az elnökségi asztalnál helyet foglalók fejezték ki néhány mondatban örömüket, mondták el meglátásukat. Aztán a Választmány beszámolója és az évi közhasznúsági jelentés következett, vagyis a szervezet „ügyes-bajos” dolgai számszerűsítve, a lényeges történéseknek kiemelésével. A későbbiekben lehetett hozzászólni, ahol frekventált témává vált a fiatalság szervezetbe való bevonása, ami azon tény ismeretében nem is csoda, hogy a szervezet átlag életkora 65 év… Ugyanakkor a résztvevők között bőven voltak egyetemisták, főiskolások, így talán ez a pozitív elmozdulás meg is történt. A másik, hogy több platformon kell népszerűsíteni a szervezetet, a média nagyobb bevonásával. (Ezen sorok írója igyekszik ezt a vonalat is erősíteni.) Illetve sok egyéb téma is napirendre került, mely érinti a szakma képviselőit mérnöki szempontból, vagy fontos a selmeci diákhagyományok ápolása miatt, amely idén már 280 évre tekint vissza – ennek a jegyében telik majd az őszi szalamander Selmecbányán!

A szünetet követően OMBKE emlékérmek, oklevelek átadása következett, amelyek néhol a szakmai elismerést jelképezték, másutt pedig az akár 60 éves egyesületi tagságérét járt. A díjak után Róth Flórisról, megboldogult egyesületi elnökre emlékeztünk, majd pedig a zárszót követően a bányás és kohász himnusz éneklésével zárult a küldöttgyűlés.

Jó szerencsét!
Legyenek Fényes Sikerei a Kohásznak!
Üdv az Erdésznek!

Az eger.hu beszámolója.

A bejegyzés trackback címe:

https://pez-potyi.blog.hu/api/trackback/id/tr717518088

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása