IMG_6062.jpgTöbb mint három éve élek kollégiumban, s alapos kutatást, megfigyelést, tanulmányt végeztem a szakdolgozati témámban. Több ezer zárt végű kérdőív kitöltése, és egyéni beszámolók tömkelege után mégis célba értem. A hipotézisem az, hogy sokat spórolhatunk, és boldogabb (holisztikus cél a világbéke) környezetben élhetjük mindennapjainkat, ha egy kicsit kevésbé vagyunk lusták, és oda figyelünk (egymásra).

„Gondolkodj lokálisan, cselekedj lokálisan”

„Think global, act local”

Ha, nem használod, ne égesd, kapcsold le a lámpát

Ég a (mosó) konyhában fölöslegesen a villany. Minek? Úgy marad a fürdőszobában, minek?

Aki, arra az urbánlegendára alapozza lustaságát, hogy több áramot használ a lámpa, ha kapcsolgatják, azt ki kell, hogy ábrándítsam. Régen bebizonyították, hogy nem. Tehát, nyugodtan meg lehet tenni, az egy mozdulatból álló kis erőpróbát a fel/le kapcsolás érdekében, és hónapok alatt milliókat spórolunk.
A másik, egoista szemlélet szerint, miért ne égetném, ha fizetek érte?
MERT A FÖLD FOSSZILIS „ÜZEMANYAGKÉSZLETE” VÉGES.
Ha már bányászhagyományokat őrző iskolába jársz, ezzel igazán tisztába lehetnél…

 Mosogass, és pakolj, de okosan

Vannak, akik úgy gondolják, hogy miután degeszre zabálták magukat, csak szépen ott hagyják a mosogatóba (legrosszabb, mert így legalább más se tud kényelmesen mosogatni) a retkes edényt, tányért, ilyeneket. S aztán meg néz egy filmet, alszik, bemegy iskolába, és egy hét múlva mikor esetleg újra főzne (vagy az főzne, akié az edény) akkor belepenészedve, rohadva, száradva kell gyaszatolni… Miközben, evés után három mozdulatból tisztára lehetne törölni bármilyen odakozmált konyhai használati eszközt.

Továbbá, van mosogató szer, szivacs miegymás. Képzeld el, azt is vette valaki. Pénzből. Tehát ha ott hagyja/felejti és Te ész nélkül használod akkor légy annyira jó fej, hogy esetleg a következő „kört” Te állod. Egy sör, vagy egy boros kóla árából meg vagy, és a szinten, egész évben tudtok habosan mosogatni.

Mivel nagyjából 30-an laktok egy szinten, így ha csak mindenki egyszer venné (a fáradtságot) a mosogatószert akkor bőven elég lenne mindenhez… Talán érdemes lenne kommunikálni… Ja, ugyan ez a helyzet a szivaccsal is.
Ha, más edényét, tányérját, villáját, kését, krumpli hámozóját, stb. használod, nem baj. Sőt, általában kérvényezni sem kell, és neptunos utalást sem igényel, s készséggel megengedik a szinttársak. DE, hogy elmosod, s nem viszed el a szobádba, és felejted ott, mondjuk egy hétig, az a legkevesebb. Mert lehet, hogy aki kint hagyta a szárítóba az is használni szeretné. Mondjuk evésre, vágásra, meg ilyenek.
Ha, már úgy döntöttél, hogy mosogatsz. Elárulok egy titkot. Nem kell folyatni a vizet, ha éppen nem öblíted el a tányért. Szükséges egy kis víz a makacs szennyeződés eltávolításához, meg a mosogatószer oldásához, de míg dörgölöd az eszközt, nem kell, hogy folyjék a víz. Aztán megnyitod újra, és újra elzárod. S a mosogatás időtartamát illetően: nem kell a zománcot is levakarni az edényről…

IMG_3401.jpgFürödj, és tisztálkodj ésszel

Na, nem azért, hogy meg ne csússz, vagy, hogy el ne felejtsd lehúzni magad után a budit – bár ez sem árt. Hanem, mert itt is rengeteget lehet spórolni, a vízzel. Ha csak nem éjszakás műszakból jössz a folyamatos acélműből, vagy éppen nem szexelsz a tus alatt, akkor képzeljétek el, 4 gombnyomásból meg lehet oldani a tisztálkodást. Jó, legyen öt, mert a lányoknak hosszú a haja, és a balzsamot alaposan le kell öblíteni. Érdemes kipróbálni, működik, és a komfortérzéseden sem ront. Ellenben marad minden másra (is) időd, és több hektó vizet spórolsz.
Borotválkozás, és fogmosás közben sem kell folyamatosan csordogálni a víznek. Gyermekkoromban elég volt két dl víz - a krokodilos műanyagpohárba - egy fogmosáshoz. Ami a fogorvosok szerint három perc (mármint az egészséges fogmosás időtartama). Ha valaki ennyi ideig folyatja a vizet…nem kevés.
A lehullott (apró) szőrzetet nyugodtan le lehet törölni a mosdókagylóról. A hajszálakat (lányok!) pedig kb. 10 másodpercig tart összeszedni, és kidobni.
Wc használat. Nem árt olykor lehúzni kakálás után. S a wc fedőt lehajtani. Ezzel megkíméled az illemhelyiségbe látogatókat bizonyos sokkhatásoktól; és attól, hogy hónapokon (egész életeden) át cikizzenek. Kisebb dolgok elvégzése után sem árt a fedőkét vízszintes helyzetbe pozícionálni, mivel a kiváló vízhálózatnak köszönhetően olykor pöce szag érződhet, ez nem a mi hibánk, de javíthatunk a helyzeten, szintén egy – nagyon bonyolult – mozdulattal.

Moss, és teregess értelemmel

Ha lejár a mosásod (ami 60 °C-on, hosszú programmal sem nagyon több egy óránál) akkor pakolj ki, és rakd ki a szárítóra a göncöket. Ha elfejelted, mert hirtelen 5 órát a facebook előtt kellett ülnöd, és a kollégád kipakol (jobb esetben ki is tereget [lányok nem kell ám felháborodni, ha valaki a „Nem tudni hány centis lesz”, vagy „Nyelvvizsga szükséges” feliratú tangádat kiteregetik, mivel a kollégista fiúk nagy része már látott női alsóneműt]) akkor nem kell üvölteni, úgy hogy az egész szint hallja.

Tapossa laposra

A műanyag üvegeket, sörös-, energiaitalos dobozt és karton dobozokat nyugodtan össze lehet préselni (akár kézzel is, úgy nem dübörögsz annyira). A pizzás dobozzal hasonló a helyzet, sokat segítetek ezzel a takarító nénéknek is, és így nem zajonganak szerda reggel 7-kor (sokáig).Koli_környezet_04.jpg

In summa: Eme néhány gondolat csupán a saját tapasztalatomat hivatott írásos formában elbeszélni. Nem kell készpénznek, vagy hegyi beszédnek venni, de ha Te, kedves olvasó már tapasztaltál hasonlót, ami kellemetlen érzéssel töltött el, akkor talán gondolatébresztőnek nem is olyan rossz. Az pedig fél siker. Illetve rengeteg megtakarítást eredményez a kollégiumnak, ami talán hosszútávon nekünk (fel) használóknak is kifizetődő lesz…

A bejegyzés trackback címe:

https://pez-potyi.blog.hu/api/trackback/id/tr23550100

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása