Szabó Gyuri bácsi még tavaly októberben látogatott el Esztergomba, ahol telt ház fogadta a Szent Adalbert Központban, Gyógynövényekkel az energikus létért… című előadásán.
Több százan voltak kíváncsiak Bükki füvesember tanácsaira, hogy megóvják egészségüket, és legalább ilyen szép kort megélhessenek, mint Gyuri bácsi.

Kissé nehezen indult az előadás, mivel a várva várt szakértő némi náthával küzdött (húsz! év után először megint), s kétséges volt egy ideig a szereplése is, de úgy gondolta, ha már ilyen sokan várják, akkor megtartja az előadást, még ha néhányszor meg is kellett szakítani azt, az orrfújások miatt…

Az elején a megelőzés fontosságáról beszélt, ami havi egy tisztító kúrát foglal magában; ezekben a leghatásosabb a diófa levél-, és a csalánlevél tea (Juglans regia, Urtica dioica). Ezeket ajánlja egy-egy hétig váltogatva.
A máj védelme érdekében gyermekláncfüvet és mezei katángot (Taraxacum officinale, Cichorium intybus) ajánl, heti egy csészével fogyasztani.

Hogy vesénket tisztítsuk, és jó egészségnek örvendjen aranyvesszőfű, és tejoltó galajból (tejoltófű) (Solidago gigantea /Solidago canadensis, Galium verum L.) készült teákat szükséges kortyolgatnunk. De, ugyanúgy előkerül itt is a csalán, illetve a mezei zsurló; ezeknek a fogyasztása folyamatosan, maximum nyolc hétig ajánlatos, mivel ez idő alatt a máj olyan méreganyagokkal telítődik, amely a kúra folytatása esetén már nem túl egészséges. Ugyanennyi pihentetést követően lehet elölről kezdeni a kúrát.

Magas vérnyomásra és a vese elégtelen működésére galagonya (Crataegus monogyna) főzetet javasol a bölcs előadó. Ha valakinek pedig alacsony lenne a vérnyomása, akkor zöld tea (绿茶, Camellia sinensis) az ideális választás. De ugyan így jótékony hatással van a magas vérnyomásra a tyúkhúr, almaecet, fehérfagyöngy és ez mellett a szívre is kedvezően hat.

Természetesen ezeken túl is hallhatott még a kíváncsi közönség praktikákat, és rövid adomákat az olykor szipogó, mégis fáradhatatlan öregúrtól. Aztán szűk kilencven perc után, (vagy talán 87?!) ahogy jött, úgy udvariasan eltűnt a színről Gyuri bácsi, pedig a kitartóan jegyzetelő közönség még szívta volna magába az információáradatot (amelyet sokan hősiesen jegyzeteltek), és biztos, hogy kérdés is szorult néhány emberbe, de ezt, lassan hömpölyögve kifele meg lehetett vitatni.

Jómagam az egészségvédő naptárral kapcsolatban (amely A bükki füvesember gyógynövényei című könyvben is megtalálható) kérdeztem volna még, de így is tágult ismeretem spektruma, így feltöltődve vettem az irányt hazafelé jómagam is.
Azóta is igyekszem tartani magamat a kalendáriumhoz, amely nem mindig sikerül szigorúan, de ettől függetlenül a mindennapokba így is beleolvadt a gyógytea kultúra. Ez, a heti néhány alkalommal ismétlődő szertartás segít karbantartani a belső szerveket, és persze a megelőzés jótékony hatását is érezhetem, hiszen különösebb probléma nélkül élem a mindennapjaimat.

További fotók...

egeszsegvedo_naptar_01.jpg

egeszsegvedo_naptar_02.jpg

A gyógyteák elkészítésének főbb módjai /  általános szabályai következzenek az alábbiakban.

Gyógyteák egyszer adagjának elkészítésekor általában egy evőkanál (kb. 2-3 g) gyógynövényt egy csésze (kb. 2-3 dl) vízzel vonunk ki. Gyógytea készítésekor kerüljük a fém eszközök használatát.

Forrázat
Lágy, puha állományú virágokból, levelekből, föld feletti hajtásokból, illóolaj tartalmú gyógynövényekből leggyakrabban forrázatot készítünk. Az előírt mennyiségű gyógynövényt a megadott mennyiségű (egy csésze teához egy kávéskanálnyi), forrásban lévő vízzel leöntjük, lefedett edényben 10-15 percig állni hagyjuk, majd leszűrjük.

Főzet
Kemény, fás állományú gyökerekből, gyökértörzsekből, kérgekből, nehezen kivonható, nem hőérzékeny hatóanyagú gyógynövényekből általában főzetet készítünk. Az előírt mennyiségű gyógynövényt a megadott mennyiségű vízzel forrástól számított 5-10 percig főzzük, pótolva közben az elpárolgott vizet. Elkészítés után azonnal leszűrjük. Ha 1 óránál tovább ázik, akkor már nem szabad meginni, inkább friss tea készítése ajánlatos.

Hideg vizes kivonat
Olyan gyógynövényekből készítjük, amelyek hatóanyagai hőre érzékenyek (pl. C-vitamin, nyálka anyagok). Az előírt mennyiségű, szoba-hőmérsékletű vízzel leöntjük, lefedve edényben kb. 5-6 (esetenként 8-12) órán át állni hagyjuk, majd leszűrjük.

A bejegyzés trackback címe:

https://pez-potyi.blog.hu/api/trackback/id/tr1008396320

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása